Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

25 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών


Το 1999 ο ΟΗΕ κήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών, στη μνήμη των 3 αδελφών Μιραμπάλ.


Οι αδελφές Μιραμπάλ ήταν Δομινικανές που πολέμησαν σθεναρά ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς του Ραφαέλ Τρουχίγιο. Οι τρεις από αυτές δολοφονήθηκαν από το δικτατορικό καθεστώς, ενώ η τέταρτη επέζησε. Στις 25 Νοεμβρίου του 1960 στη διάρκεια του επισκεπτηρίου στις φυλακές όπου ήταν κλεισμένοι οι άντρες τους, οι τρεις αδερφές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε ένα χωράφι με ζαχαροκάλαμα. Εκεί βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου. Ο θάνατός τους προκάλεσε μεγαλύτερη οργή για το δικτατορικό καθεστώς. Λίγους μήνες μετά, το 1961 ο δικτάτορας Τρουχίγιο δολοφονήθηκε
Σήμερα - παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες ως προς την ισότητα των φύλων - η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται και να εκφράζεται με πολλές μορφές.



Οι κύριες μορφές βίαιων συμπεριφορών είναι:
  • η σωματική  βία (λ.χ. γροθιές, κλοτσιές, σπρωξίματα, κα)
  • η σεξουαλική βία (λ.χ. σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, βιασμός μέσα ή έξω από τη σχέση, καταναγκαστική πορνεία)
  • η ψυχολογική βία (λ.χ. απειλές, βρίσιμο, υποτίμηση, παρακολούθηση, απομόνωση, έλεγχος)
  • η οικονομική βία (λ.χ. οικονομική εκμετάλλευση, παρεμπόδιση της γυναίκας να εργαστεί).
Όλες οι παραπάνω μορφές βίας κατά των γυναικών έχουν κοινή συνισταμένη τον έλεγχο και την κυριαρχία και σχετίζονται με στερεότυπες αντιλήψεις γύρω από τους κοινωνικά κατασκευασμένους ρόλους των φύλων. Οι συνέπειες της βίας για τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών που την υφίστανται αλλά και για τα παιδιά τους είναι σοβαρότατες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου