Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Τα ω-3 λιπαρά οξέα μακραίνουν τη ζωή

Μια νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε αρκετές προηγούμενες σχετικά με τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων. Σύμφωνα με αυτή, η κατανάλωση των συγκεκριμένων λιπαρών που περιέχονται σε πλήθος τροφών και κυρίως στα λιπαρά ψάρια, μπορεί να προσφέρει δύο επιπλέον έτη ζωής σε άτομα 65 ετών και άνω.



Η μελέτη
Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ μελέτησαν ιατρικά και άλλα δεδομένα για 2.700 Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω οι οποίοι δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Τα δεδομένα κάλυπταν χρονικό διάστημα 16 ετών για κάθε άτομο.
Από προηγούμενες έρευνες είχε διαπιστωθεί η σύνδεση ω-3 λιπαρών οξέων και καρδιακής υγείας. Η νέα μελέτη όμως είναι η πρώτη που προσπάθησε να εξετάσει την απευθείας σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα των λιπαρών οξέων στο αίμα και στα ποσοστά θανάτων.
Τα άτομα που μελετήθηκαν υποβάλλονταν συχνά σε αιματολογικές εξετάσεις και άλλου είδους διαγνωστικά τεστ καθώς και σε τεστ φυσικής κατάστασης, ενώ παρείχαν συνεχώς πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους αλλά και για τον τρόπο ζωής τους.
Τα ευρήματα
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλά επίπεδα οποιουδήποτε εκ των τριών τύπων ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους (είτε έναν τύπο είτε περισσότερους ταυτόχρονα) αντιμετώπιζαν μειωμένες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, από τους τρεις τύπους ω-3 λιπαρών οξέων, το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο και αρρυθμίες. Το δοκοσαπεντανοϊκό οξύ (DPA) μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών ενώ το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρων καρδιακών επεισοδίων.
Οσοι πάλι έχουν υψηλά επίπεδα και των τριών τύπων ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους αντιμετωπίζουν 27% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές δεν είναι απαραίτητο να λαμβάνει κάποιος μεγάλες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων. Η κατανάλωση δύο φορές την εβδομάδα ψαριών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα (οι σαρδέλες, ο γαύρος, ο σολομός, το σκουμπρί) αρκεί για να υπάρχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine»


Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου