Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Τα μωρά διαβάζουν τη σκέψη μας

Τα βρέφη μέχρι και 18 μηνών μπορούν να μαντέψουν τι σκέφτεται αυτός που βρίσκεται απέναντί τους, ισχυρίζεται μια νέα μελέτη.




Η έρευνα που έγινε σε παιδιά στην Κίνα, στο Εκουαδόρ και στα νησιά Φίτζι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ικανότητά τους να δουν τον κόσμο μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα ξεκινάει πολύ νωρίτερα από όσο μέχρι τώρα πίστευαν.

Μέχρι πρότινος, θεωρούνταν ότι η ικανότητα να «διαβάζουν» τη σκέψη του ατόμου που είχαν απέναντί τους αναπτύσσεται από το τέταρτο μέχρι και το έβδομο έτος της ηλικίας τους, παιδιά όμως από άλλες χώρες το ανέπτυσσαν σε διαφορετικές ηλικίες.

Έτσι, μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια χρησιμοποίησε ένα τεστ βασισμένο στο σωστό- λάθος.

Στην κλασική μορφή του τεστ, ένα άτομο μπαίνει σε μια αίθουσα και τοποθετεί ένα αντικείμενο, όπως ένα ψαλίδι σε μια κρυψώνα. Το δεύτερο άτομο που ακολουθεί, παίρνει το ψαλίδι και το βάζει στην τσέπη του. Όταν το άτομο που μπήκε πρώτο επιστρέφει, οι ερευνητές ρωτούν το παιδί: «Πού νομίζεις ότι θα κοιτάξει για το ψαλίδι το πρώτο άτομο;».

Μέσα από αυτή τη μέθοδο, οι ερευνητές βλέπουν αν και κατά πόσο τα παιδιά έχουν αναπτύξει την ικανότητα να καταλαβαίνουν τον τρόπο σκέψης κάποιου άλλου ανθρώπου – στην περίπτωση αυτή του ατόμου που δεν ξέρει πού έχει πάει τελικά το ψαλίδι.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα παιδιά λένε ότι θα κοιτάξει αρχικά εκεί που το είχε ο ίδιος τοποθετήσει, αλλά τελικά είδαν ότι αν παρακολουθήσουν το βλέμμα των παιδιών δεν παίρνουν από όλα αυτή την απάντηση και ότι από εκεί μπορούν να καταλήξουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Έτσι, μελέτησαν 91 παιδιά ηλικίας από 19 μηνών μέχρι και 5 χρονών κάνοντάς τους το διαδεδομένο τεστ του σωστού – λάθους.

Η μόνη διαφορά ήταν ότι το δεύτερο άτομο που έμπαινε στο δωμάτιο και θα έβαζε στην τσέπη του το ψαλίδι «σκεφτόταν» δυνατά: «Αναρωτιέμαι πού θα ψάξει για το ψαλίδι».

Το βίντεο που κατέγραφε το βλέμμα των παιδιών έδειξε ότι τα μικρότερα κοιτούσαν πρώτα στην αρχική κρυψώνα, δείχνοντας ότι περίμεναν να κοιτάξει πρώτα εκεί.

Τα πορίσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα παιδιά αναπτύσσουν την ικανότητα να «διαβάζουν» τη σκέψη του άλλου σε πολύ μικρότερη ηλικία, από όποια χώρα και αν κατάγονται.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου